Debljina ploče stola za stoni tenis | Šta je bitno da znate?


Početna  >  Blog  >  Sto za stoni tenis  >  Debljina ploče stola za stoni tenis | Šta je bitno da znate?

Kada je u pitanju stoni tenis, površina za igru je od izuzetne važnosti. Jedan ključni faktor koji treba uzeti u obzir jeste debljina ploče stonog tenisa. Ploča, poznata i kao površina za igru, značajno utiče na kvalitet igre. U ovom blog postu istražićemo različite tipove debljina ploča stonog tenisa i zašto je važno da igrači razumeju ovu karakteristiku prilikom odabira stola za stoni tenis.

Koje debljine postoje?

Standardna debljina za ploče stonog tenisa je 14mm ili 25mm, iako postoje i varijacije. Debljina se odnosi na merenje površine za igru, koja se obično izrađuje od ploče od visoko gustih vlakana (HDF) ili srednje gustih vlakana (MDF).

Deblje ploče pružaju bolji odskok loptice, rezultirajući unapređenom igrom i preciznijim udarcima. Vrhunski igrači i profesionalna takmičenja često preferiraju stolove sa standardnom debljinom ploče zbog optimalnih uslova za igru koje pružaju.

Sto za stoni tenis

Evo i kratkog pregleda prema najčešćim debljinama podloge indoor stolova:

  • 14mm i tanji – Debljina ove podloge nije preporučljiva za INDOOR stolove, jer je na ovakvim stolovima odskakanje loptice na nekonstantnom nivou
  • 15mm – Za apsolutne početnike, poželjan je ukoliko želite da vaš sto bude izuzetno lagan za premeštanje
  • 19mm – Ova debljina stola odgovara početnicima i igračima srednjeg nivoa, odskok loptice je zadovoljavajuć i cena stola je veoma pristupačna
  • 22mm – Prema mišljenjima mnogih stručnjaka ovo je druga najbolja debljina ploče. Stolovi ove debljine proizvode izuzetan odskok loptice, posebno kada je reč o kvalitetnim proizvođačima.
  • 25mm -  Stolovi koji imaju ovu debljinu ploče nude najbolji i najkonstantniji odskok loptice, pa se zbog toga i koriste na takmičarskom nivou.

PRAVILO:  Loptica bi trebalo da odskoči oko 23cm ako je puštena sa visine od 30cm. Tada znate da je debljina ploče takmičarska i standardizovana.

Kako debljina utiče na igru? 

Debljina ploče direktno utiče na odskok i rotaciju loptice na stolu za stoni tenis. Deblje ploče pružaju konstantniji i predvidljiviji odskok, omogućavajući igračima da izvode različite tehnike, poput top spin-a i back spin-a a sve sa većom kontrolom.

Povećana debljina takođe doprinosi većoj verovatnoći "sweet spot" udarcem, jer su se igrači već navikli na već spomenuti odskok. Ovi faktori su ključni za igrače koji žele da usavrše svoje veštine.

PS. "Sweet spot" u stonom tenisu se odnosi na optimalnu tačku na površini reketa na kojoj se postiže najbolji kontakt između reketa i loptice.

Reket i loptica na stolu za stoni tenis

Stabilnost stola

Još jedan aspekt koji utiče na debljinu ploče je ukupna stabilnost stola. Deblje ploče obično rezultiraju stabilnijim i čvršćim stolom, koji time smanjuju mogućnost vibracija ili ljuljanja tokom intenzivne igre. Ova stabilnost osigurava da površina za igru ostane konstantna i pouzdana, omogućavajući igračima da se fokusiraju na udarce bez ikakvih ometanja.

Koji sto ja da uzmem? 

Pre svega, važno je razmotriti budžet prilikom odabira debljine ploče stonog tenisa. Generalno, stolovi sa debljom pločom često imaju višu cenu zbog boljih performansi i kvalitete materijala. Međutim, to ne znači da morate odmah odabrati najskuplju opciju.

Kasica prasica

Ako ste rekreativni igrač ili igrate stoni tenis samo povremeno, možda nećete morati da investirate u najdeblju ploču. Uvek je važno pronaći ravnotežu između kvalitete i budžeta koji vam odgovara.

Ako želite da postanete takmičarski igrač ili jednostavno želite da igrate na stolu vrhunskog kvaliteta koji će moći da se koristi dugi vremenski period, svakako je odabir deblje ploče investicija koje će vam se u tom slučaju isplatiti.

Ukoliko se odlučite za kupovinu, obavezno pročitajte više o dimenzijama stola za stoni tenis jer su one veoma bitne prilikom odabira istog. 

Održavanje i trajnost

Debljina ploče takođe može uticati na održavanje i trajnost stono teniskog stola. Deblje ploče obično pružaju veću otpornost na udarce i habanje tokom dužeg vremenskog perioda. Takođe je važno obratiti pažnju na materijale koji se koriste u konstrukciji ploče, jer kvalitetni materijali mogu produžiti vek trajanja stola.

    Zaključak

    Bilo kako bilo, važno imati na umu sve gore navedene karakteristike stola mogu uticati na kvalitet igre i ukupno iskustvo. Preporučljivo je istražiti i pročitati recenzije drugih korisnika, kako biste dobili dodatne informacije i povratne informacije o konkretnom modelu koji vas zanima.


    Nadamo se da vam je ovaj vodič pružio korisne informacije i pomoću kojih ćete doneti informisani izbor prilikom odabira ploče stonog tenisa. Bez obzira na debljinu koju odaberete, nezaboravite da uživate u svojoj igri!

    Srećno igranje stonog tenisa!



      // sahil theme app extension