DIMENZIJE stola za stoni tenis | Da li može da stane u auto?


Početna  >  Blog  >  Sto za stoni tenis  >  Dimenzije stola za stoni tenis | Da li može da stane u auto?

Stoni tenis je popularan sport u kojem uživaju ljudi svih uzrasta. Međutim, jedno često pitanje koje se postavlja je koje su dimenzije stola za stoni tenis i da li može da stane u moj automobil? U ovom blog postu proći ćemo kroz sva pitanja i nedoumice vezane za ovu temu.

Kolike su dimenzije stola za stoni tenis?

Stonoteniski stolovi dolaze u različitim veličinama, a njihove dimenzije igraju važnu ulogu u određivanju prenosivosti. Hajde da pogledamo dimenzije pomenutih stolova.

Deca igraju stoni tenis

Standardne dimenzije stola za stoni tenis

Bilo da su za unutrašnje ili spoljašnje korišćenje, kada vidite oznaku ITTF, znajte da su to prave dimenzije stola za stoni tenis. Oni su ujedno i najpopularniji i najčešće prodavani stolovi. Dužina im je 274cm, širina 152.5cm a polje za igru se nalazi na visini od 76cm
Takođe ukoliko tražite, to su i dimenzije profesionalnog stola za stoni tenis.

Debljina

Debljina stola za stoni tenis standardnih dimenzija varira u debljini od 12mm do 30mm. Kao opšte pravilo je da što je površina deblja, to je bolji sto. Najbolji stolovi za stoni tenis koji uzimaju klubovi i za takmičarske igrače su stolovi debljine 25mm i više.

Dimenzije stola za stoni tenis

Zašto odabrati deblji sto? Deblji sto će imati precizniji odskok loptice, neće se vremenom iskriviti, obično ima čvršći nosač, i može podneti češće premestanje, što je važno za klubove ili škole.

Visina stola za stoni tenis 

Standardna visina stolnog teniskog stola, kako je definisala Međunarodna federacija stonog tenisa (ITTF), iznosi 76 centimetara (30 inča)  od poda do ploče za igru.

Dimenzije linija na stolu za stoni tenis su 2 cm šire, dok je središnja linija 3mm.
Mrežica bi trebalo da bude visine 15,25 cm

PROSTOR oko stola

Veoma je važno da oslobodite dovoljno prostora oko stola za stoni tenis sto kako biste sprečili udaranje ruku o zid.

Turnir sa više stolova za stoni tenis

ITTF pravila propisuju prostor za igranje stonog tenisa kao i njegove dimenzije. Što se tiče turnira, 10x5 m su najmanje dimenzije prostora za igru dok su za seniorska takmičenja u pitanju.

Pak, pošto verovatno tražite sto za lične potrebe, ovaj prostor će vam trebati:

  1. Širina: Minimum 1,5 metara sa svake strane stola. Ovo vam omogućava dovoljno prostora da se krećete levo-desno tokom igre.

  2. Dužina: Minimum 2,74 metara sa svake strane stola. Ovo omogućava dovoljno prostora za igrače da serviraju i vraćaju lopticu bez ikakvih problema.

 

Dečije dimenzije

Postoje stolovi koji su specijalno napravljeni za decu.
Dimenzije ovih stolova prilagođeni su njihovom rastu i mogu biti oko 1,2 metra dužine, 0,6 metara širine i 0,5 metara visine.

Dimenzije pakovanja:

  • 162 x 144 x 15.5 cm
  • 155 x 165 x 11 cm
  • 155 x 178 x 40 cm
  • 164 x 157 x 38 cm

Imajte na umu da su ovo dimenzije pakovanja većine stolova za stoni tenis, ali ne i svih. Uvek pogledajte na sajtu i pitajte proizvođača za tačne brojke.

Stiga sto za stoni tenis

Može li da stane u moj automobil?

Da biste utvrdili da li će stonoteniski sto stati u vaš automobil, treba da razmotrite dimenzije kako stola, tako i prostora za prtljag ili unutrašnjost vašeg automobila. 

Automobili:
Najkraći odgovor bi bio NE. Većina automobila nije dovoljno široka da bi unutra mogli da prenesete sto za stoni tenis. Međutim, ne brinite, postoji rešenje - krovni nosači!

Korišćenje krovnih nosača je odličan način da prenesete stoni tenis sto. Za sigurno pričvršćivanje, potrebne su vam vezice i kanapi kako biste ga dobro učvrstili. 

Krovni nosač na automobilu

Važno je napomenuti da iako većina automobila ne može da prenese sto za stoni tenis unutar sebe, to ne znači da su svi automobili isti. Svaki automobil ima svoje specifične dimenzije, pa je najbolje da sami procenite da li stoni tenis sto može da stane u vaš automobil. Uzmite u obzir dimenzije stola koje su vam pružene i uporedite ih sa UNUTRAŠNJIM dimenzijama vašeg automobila. Na taj način možete doneti pravu odluku o transportu.

Važan savet: Ukoliko se suočite sa kišom tokom transporta stola, ne zaboravite da ga prekrijete najlonom ili streč folijom. Voda može izazvati oštećenja već na početku, a materijal će sprečiti da se to desi.

SUV i kombi vozila:
Ako imate veće vozilo poput SUV-a ili kombija, imaćete više fleksibilnosti kada je u pitanju dimenzija stonoteniskog stola. Svi pomenuti stolovi trebalo bi da se udobno smeste u ova vozila, uključujući i sto sa dimenzijama 162 x 144 x 15.5 cm, koji je veće veličine.

Kombiji na parkingu

Razmatranja prilikom transporta:

Pored dimenzija, postoji nekoliko dodatnih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom transporta stonoteniskog stola u automobilu:

  1. Pomoć pri utovaru i istovaru: Stoni tenis stolovi mogu biti prilično teški i nezgrapni za rukovanje (njihova težina je u rasponu od 70kg do 150kg). Razmotrite mogućnost angažovanja pomoći pri utovaru i istovaru stola kako biste izbegli povrede ili oštećenja. Druge osobe mogu pomoći da lakše i sigurnije prenesete sto između automobila i željene lokacije.
  2. Konsultujte uputstva i preporuke proizvođača: Svaki stonoteniski sto može imati specifične upute i preporuke proizvođača za transport. Pre nego što prenesete sto, obavezno pročitajte uputstva za upotrebu i pratite preporuke proizvođača kako biste obezbedili pravilno rukovanje i transport stola.
  3. Zaštita stola: Prilikom transporta stonoteniskog stola, važno je preduzeti mere predostrožnosti kako biste sprečili oštećenja. Koristite prekrivače, zaštitne materijale ili pokrivače kako biste zaštitili površinu stola i ivice od ogrebotina ili udaraca tokom transporta.

 Narandžasti automobil

Zaključak

Pre kupovine stola za stoni tenis važno je razmotriti njegove dimenzije i proceniti da li će se uklopiti u vaš automobil. Zapamtite da izmerite unutrašnji prostor svog automobila i uporedite ga sa dimenzijama stola kako biste se uverili u pravilan raspored.

BITNO: Uvek proverite da li proizvođač nudi mogućnost dostave, koja je cena i za koliko vremena bi bio na vašoj adresi. Prosto, ukoliko niste u mogućnosti da preuzmete sto, možda je bolje rešenje da doplatite dostavu i da vam ga neko dostavi na kućni prag.

Srećno u odabiru svog novog stola za stoni tenis! :)



// sahil theme app extension